Kawa to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia, nie mówiąc o przetrwaniu zimy. Pobudza nas, dodaje energii, a do tego idealnie rozgrzewa. Wybierając się zimą do kawiarni, warto wcześniej zapoznać się z opcjami, jakie pojawiają się podczas tej pory roku. Zimowe kawy mogą naprawdę zaskakiwać. Jakie będą najlepsze?
Jakie ziarna wybrać?
Zanim zdecydujemy się na konkretny napój, należy zastanowić się, jakie ziarna chcielibyśmy wybrać. Mają one duży wpływ na smak kawy. W wielu kawiarniach można dokonać wyboru między klasycznymi ziarnami, czyli arabiką i robustą. Możemy je dostać również w paczkach i zmielić za pomocą własnego młynku.
Arabika to opcja dla tych, którzy przepadają za delikatnymi, subtelnymi smakami, bowiem ziarna te dają łagodny, przyjemny aromat, który czyni picie kawy prawdziwą przyjemnością. Arabika ponadto charakteryzuje się niższą zawartością kofeiny, co dla niektórych może stanowić dużą zaletę. Z drugiej strony, robusta powoduje, że kawa ma wyrazisty, ostrzejszy smak, który skutecznie nas rozbudzi. Jeśli nie przepadamy za słodkimi nutami, tylko zależy nam na poczuciu prawdziwej mocy kawy, wybierzmy ten rodzaj ziaren.
Piernikowe latte
Każdy, kto choć raz odwiedził kawiarnię w okresie świątecznym, musiał zwrócić uwagę na tę efektowną kawę. Aromatyczny zapach, bogaty smak oraz liczne dodatki – te rzeczy na pewno przekonają nas, aby spróbować Piernikowego Latte. Najczęściej podaje się je z małym piernikiem, który możemy zjeść, zamaczając w kawie. Piernikowe latte wyróżnia się korzennym, głębokim smakiem. Mimo obecności wielu intensywnych przypraw, nierzadko jest również bardzo słodkie. Stanowi ono połączenie, które zasmakuje zarówno wielbicielom słodkości, jak i poszukiwaczom bardziej złożonych smakom.
Możemy wykonać je również w naszym domu. Dzięki temu sprawimy, że standardowa, domowa kawa, stanie się o wiele ciekawsza. Wystarczy jedynie posiadać przyprawę do piernika. Dodajemy łyżeczkę tego dodatku do naszego napoju, a następnie intensywnie mieszamy. Na koniec wlewamy spienione mleko. Całość możemy udekorować, dodając bitej śmietany lub posypki. Nie ma wątpliwości, że nasze dzieło będzie prezentować się równie wspaniale co w kawiarni.
Gorąca mocha z bitą śmietaną
Mocha to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie umieją wybrać między aromatyczną kawą, a gorącą czekoladą. Łączy ona te dwa składniki, tworząc wyjątkowy napój. Użyta kawa doda nam energii i nada całości mocniejszego smaku, za to gorąca czekolada wprowadzi słodkość, po której nie będziemy mieli już ochoty na świąteczne ciasteczka. Najczęściej mochę przyozdabia się bitą śmietaną, która powoli roztapia się pod wpływem gorącej czekolady – coś cudownego!
Pumpkin Spice Latte
Mimo że dynie wykorzystuje się głównie w okresie jesieni, w zimie również możemy natknąć się na Pumpkin Spice Latte, które skutecznie nas rozgrzeje. Kawa zawiera syrop dyniowy lub specjalne puree z dyni, które czyni z niej naprawdę niepowtarzalny napój. Ci, którzy spróbowali Pumpkin Spice Latte, mogą potwierdzić, że kawa ta wspaniale pasuje na ten zimniejszy czas w roku. Zawiera ponadto wiele przypraw, takich jak cynamon czy kardamon, które gwarantują cudowny aromat i rozgrzewający efekt.
Irish Coffee
Irish Coffee to propozycja dla pełnoletnich miłośników kawy. W jej składzie poza kawą znajduje się również alkohol – whisky. Nie można zaprzeczyć, że jest to dość niecodzienne połączenie. Mimo tego Irish Coffee cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w okresie jesiennym oraz zimowym. Wystarczy około 10 mililitrów trunku, aby sprawić, że napój stanie się niezwykle rozgrzewający. Na wykończenie obowiązkowo używana jest bita śmietana. Całość prezentuje się naprawdę wspaniale.
Słodkie opcje
Jeśli mamy ochotę na coś ciepłego i słodkiego, ale nie chcemy sięgać po kawę, która zawiera kofeinę, możemy zdecydować się na kakao lub gorącą czekoladę. Te pozycje bez wątpienia zapewnią nam dużo cukru, a do tego ich smak przywróci wspomnienia z dzieciństwa. Często możemy spotkać kakao podawane z piankami, które zasmakuje zarówno najmłodszym, jak i trochę starszym. Będzie to idealny wybór, aby zrelaksować się wieczorem. Kakao z łatwością zrobimy w własnym domu. Wystarczy zakupić paczkę wysokojakościowego kakao, a następnie zagotować mleko. Do tego wrzucamy parę łyżeczek kakao, a następnie szybko mieszamy.
Alternatywy dla tych, którzy nie piją kawy
Nie tylko miłośnicy kawy będą cieszyć się z nadchodzącej zimy. Również ci, którzy nie przepadają za tym napojem, mogą liczyć na wiele gorących opcji w kawiarnianych menu. Absolutnym hitem są zwłaszcza herbaty rozgrzewające, które zawierają zestaw dodatków, takich jak imbir, goździki, rozmaryn czy cytrusy. Te elementy sprawią, że napój skutecznie nas ogrzewa, a do tego dostarcza nam wiele witamin. Nie można zapomnieć oczywiście o dodatku miodu, który czyni herbatę naprawdę smaczną.
Równie często możemy spotkać napary, które przygotowuje się z różnych ziół oraz owoców. Stanowią one naturalną opcję, a do tego również pomogą nam odzyskać ciepło. Zawarte w nich składniki wpłyną pozytywnie na naszą odporność. Perfekcyjny na zimę będzie szczególnie napar imbirowy, który obowiązkowo musi zawierać cytrynę oraz miód. Warto sięgnąć ponadto po żurawinę – napar z rozmarynem oraz żurawiną zaskoczy nas wyrazistym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami.
Zimowa, aromatyczna kawa to wspaniały sposób na to, by w szybki sposób dodać sobie energii i się rozgrzać. Wybierając się na wieczorny spacer, nie możemy zapomnieć o wizycie w kawiarni. Zimowe menu potrafi być bardzo zaskakujące i kreatywne – może okazać się, że nawet jeśli wcześniej nie byliśmy fanami korzennych przypraw, starannie przygotowane napoje przypadną nam do gustu!